Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat fizikából.

Főoldal » Általános iskola » Fizika
731
Azonos tömegű,vas, alumínium és ólom golyók közül melyiknek a legnagyobb a térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
V=m/ρ,
Ahol: V=térfogat (ezt keressük), m=tömeg (ez azonos), ρ=sűrűség. A sűrűséget függvénytáblázatból ki lehet nézni (szobahőmérsékleten):

Vasnak: 7,874 g/cm³
Alumíniumnak: 2,7 g/cm³
Ólomnak: 11,34 g/cm³

Ha a tömegük ugyanannyi, akkor tulajdonképpen csak a sűrűségeket kell figyelembe venni. A térfogat a sűrűséggel fordítottan arányos. Vagyis ha nagyobb a sűrűség, kisebb a térfogat, ha kisebb a sűrűség, nagyobb a térfogat.

Ebből következik, hogy a legnagyobb térfogata az alumínium golyónak lesz.
1