Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Melyik az a kémiai elem, mely vegyületet képez a titánnal

Főoldal » Középiskola » Kémia
312
Melyik az a kémiai elem, mely vegyületet képez a titánnal. Ennek az anyagnak 23,26 m/m% a titántartalma.
Mi a vegyület képlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`A_r(Ti)` = 47,86

A titán +2, +3, +4 oxidációs számmal képez vegyületeket.

Ha 23,26 g titán van 100 g vegyületben, akkor

1 mol (47,86 g) titán van `47.86/23.26*100` = 205,76 g vegyületben.

Ebből levonjuk a titán atomtömegét, a maradék elem tömege `205.76-47.86` = 157,9 g.

Elindulunk a +4-es oxidációs számmal:

Ha halogénelemet keresünk, akkor a képlete `TiX_4`, tehát `157.9/4` = 39,5 g ; nincs ilyen atomtömegű halogénelem.

Ha kalkogén elemmel alkot vegyületet, akkor a képlete `TiX_2` ; `157.9/2` = 78,95 g. Ilyen kalkogén van, a szelén, a keresett vegyület lehet titán-szelenid, `TiSe_2`.

Igazából érdemes végigzongorázni a többi oxidációs állapotot is, még a `TiBr_2` van még közel ehhez az összetételhez.
0