Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek HF

Főoldal » Középiskola » Matematika
1102
1. Hány átloja van egy konvex sokszögnek,ha oldalainak száma 12?
2. Számítsuk ki a sokszög belső szögeinek összegét ha oldalainak száma 7
3. Hány oldala van a konvex sokszögnek,ha egy csúcsából húzható átlóinak száma 13?
4. Számítsuk ki a szabályos sokszög egy belső szögét ha oldalainak száma 10
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Nagyon köszönöm
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.)
`"Tizenkétszög átlói"=(n*(n-3))/2=(12*(12-3))/2=color(red)(54)`

Tehát 54 darab átlója van.


2.)
`"Hétszög belső szögeinek összege"=(n-2)*180°=(7-2)*180°=color(red)(900°)`

Tehát a hétszög belső szögeinek összege `900°`.

3.)
Összes átlója tehát `13n \ db`.
`13n=(n*(n-3))/2`

`26n=n*(n-3)`

`26n=n^2-3n`

`0=n^2-29n`

`n_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(29+-sqrt((-29)^2-4*1*0))/(2)={(cancel(n_1= "0 db")) , (color(red)(n_2 = "29 db")):}`


Tehát ez egy 29 szög.


4.)
`"Egy belső szög"=((n-2)*180°)/n=((10-2)*180°)/10=color(red)(144°)`

Tehát egy tizszögnek `144°`-os egy belső szöge.
0