Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
571
2 x
__ -2=___
x+1 x-1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
0

Kikötések:
x ≠ ±1

szorozzunk be a nevezőkkel:
`2(x-1) - 2(x-1)(x+1) = x(x+1)`
Biztos tanultátok az `(x-1)(x+1)` nevezetes szorzatot:
`2x-2-2(x^2-1)=x^2+x`
`2x-2-2x^2+2=x^2+x`
`0 = 3x^2-x`
ki lehet emelni `x`-et:
`0=x(3x-1)`
Ami akkor nulla, ha bármelyik szorzótényező nulla:
`x_1 = 0`
`x_2 = 1/3`
0