Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
890
Egy számtani sorozat harmadik és hetedik elemének összege 24. A sorozat nyolcadik eleme 10-zel kisebb, mint az ötödik. Határozd meg a sorozat első 15 elemének összegét
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_3+a_7 = 24`
`a_8 = a_5 - 10`

Számtani sorozat, vagyis mondjuk `a_5+d = a_6`, aztán `a_6+d=a_7` stb., mindig `d`-t kell hozzáadni. Ahhoz, hogy `a_5`-től eljussunk `a_8`-ig, háromszor kell hozzáadni a `d`-t:
`a_8 = a_5 + 3d`
vagyis `3d=-10, d=(-10)/3`

Az első megadott egyenlethez írjuk fel ezeket:
`a_3 = a_1+2d`
`a_7 = a_1+6d`
vagyis `a_3+a_7 = 2a_1+8d`
tehát `2a_1+8d = 24`
`2a_1+8·(-10)/3 = 24`
`2a_1 = 24+8·(10)/3`
`a_1 = 12+(40)/3 = (76)/3`

Az első 15 elem összegéhez ezt a képletet kell megtanulni:
`S_(n) = n·(2a_1+(n-1)·d)/2`
`S_(15) = 15·(2·(76)/3+14·(-10)/3)/2 = 15·(2·76-14·10)/(3·2)`
Ezt már számold ki te...
0