Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Kiserlet, hogyan?

Főoldal » Középiskola » Fizika
598
Hogyan tudnám kiszámitani a golyó forgási energiáját? Segítsetek légyszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Nem kiszámítani kell, hanem megmérni.

Úgy érdemes a lejtő magasságát meg a metronómot beállítani, hogy amikor a metronóm ütésére elengeded a golyót, az egy következő ütéskor érjen le éppen a lejtő aljára. Ez után meg tudod mérni, hogy mennyi idő, amíg az ütközőig elmegy. (Az ütközőt oda kell tenni, hogy oda is éppen metronóm-ütéskor érkezzen.)

A lejtő magasságát megméred, a golyó tömegét is megméred, ebből tudod a helyzeti energiáját:
`E_h = m·g·h`
A metronómból tudod az időt, amíg vízszintesen ment. Mérd meg a vízszintes szakasz hosszát is az ütközőig. Ebből tudod a golyó sebességét és mozgási energiáját is alul:
`v = s/t`
`E_m = 1/2·m·v^2`

A két energia különbsége éppen a forgási energia.
0