Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozatok, matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
413
Hány nap latt készül el egy 12 m hosszú sál, haz az első napon 18 cm van kész és minden nap +4 cm-rel többet kötünk.
Hány cm maradt az utolsó napra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, számtani
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`S_n=((2*a_1+(n-1)*d)*n)/2`

`1.200=((2*18+(n-1)*4)*n)/2`

`1.200=16n+2n^2`

`0=2n^2+16n-1.200`

`n_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-16+-sqrt(16^2-4*2*(-1.200)))/(4)={(cancel(n_1= -28,82)) , (color(red)(n_2 = 20,82)):}`

Tehát a 21. napon készül el vele.



`S_20=((2*18+(20-1)*4)*20)/2=1.120 \ cm`

`S_21-S_20=1.200-1.120=color(red)(80 \ cm)` maradt az utolsó napra.
Módosítva: 3 éve
1

Itt a napi kötések hossza egy számtani sorozatot alkot, mert mindig ugyanannyival nő.
`a_1 = 18", " d = 4`

A 12 méter pedig 1200 centi. Azt kell kiszámolni itt, hogy hány elem összege lesz ennyi. Ehhez kell az első `n` elem összegének képlete és az `n`-ik tag képlete:
`S_n = ((a_1+a_n)*n)/2 = ((2a_1+(n-1)*d)*n)/2`

Ebből kell nekünk az `n`, mert a többit ismerjük:
`((2*18+(n-1)*4)*n)/2 = 1200`

`(18+(n-1)*2)*n = 1200`

`18n+(n-1)*2n = 1200 " /":2`

`9n+n^2-n = 600 " /"-600`

`n^2+8n-600 = 0`

`n_1 = -4+2 sqrt(154) ~~ "20,820, " cancel(n_2 = -4-2 sqrt(154) ~~ -"28,819")`

Vagyis a 21-ik nap folyamán fog elkészülni.

`S_20 = ((2*18+19*4)*20)/2 = (36+76)*10 = "1 120"`

`a_21 = a_1+(n-1)*d = 18+20*4 = 98`

Vagyis a 21-ik napon 98 centit tudnánk hozzákötni, de csak 1200-1120=80 centre van szükség, vagyis az utolsó napra 80 centi maradt.
2