Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozatok, matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
418
Egy számtani sorozat első 3 tagjának összege 30-cal kisebb,mint a következő 3 tag összege. Az első 6 tag összege 60.
Mi az első tag? Mennyi a differencia?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, számtani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`{(S_3+30 = S_6-S_3),
(S_6 = 60) :}`

Vagyis
`2S_3+30 = 60`
`S_3 = 15`

Tudjuk, hogy
`S_n = ((a_1+a_n)*n)/2 = ([2a_1+(n-1)*d]*n)/2`

Tehát
`S_3 = ((2a_1+2d)*3)/2 = 15 " /":3`
`a_1+d = 5`

`S_6 = ((2a_1+5d)*6)/2 = 60 " /"*2/6`
`2a_1+5d = 20`

Ha az első kétszeresét levonjuk a másodikból:
`5d-2d = 20-10`
`3d = 10`
`d = 10/3`

`a_1+10/3 = 5 " /"-10/3`
`a_1 = 15/3-10/3 = 5/3`

Azaz az első tag `5/3`, a differencia pedig `10/3`!
Módosítva: 3 éve
0