Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia,ionok

Főoldal » Középiskola » Kémia
763
Ionok. Csatolom a fotót. 1-6 ig kellene válaszolni. Ha lehet elmagyarázná valaki? Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, ionok, részecskék, ionvegyület
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

4
Mennyit tudsz belőle. Valamennyit azért biztos...
0

Szia!

1, Az atom, a nemesgáz- szerkezet elérésére törekszik, ezért a külső héján található elektronoktól függően felvesz vagy lead elektronokat.

3, Igen, mert mindig a nemesgáz-szerkezet elérésére törekednek.
0

1. Az atomok egy vagy több elektront adnak le (pozitív ion), vagy vesznek fel (negatív ion).

2.
a) K⁺ kisebb, mert a külső elektronhéj eltűnt
b) S²⁻ több elektron kering a külső elektronhéjon. Nincs újabb héj, de a több elektron taszítja egymást, ettől nagyobb kicsit, mint az S
c) Cl⁻ kisebb, mint S²⁻, mert több proton van benne, jobban vonzza az elektronokat (ugyanannyi elektron van bennük)
d) Fe²⁺ eggyel több elektronja van, ettől az elektronok jobban taszítják egymást, kicsit nagyobb, mint az Fe³⁺

3. Ionkötés vegyületekben fordul elő, elemekben nem.

4. a) CaO: Ca²⁺ és O²⁻
b) AlF₃: Al³⁺ és 3 darab F⁻
c) Li₃N: 3 darab Li⁺ és N³⁻

5. Li₂O: lítium-oxid
CaF₂: kalcium-fluorid
LiF: lítium-fluorid
CaO: kalcium-oxid


1

6.
Ca 80,08%
N 18,92%
együtt 99%, tehát van még 1% valami más is? Szerintem elírták a feladatot, 100% kellene legyen az összeg. Szerintem 81,08% kalcium van benne.

A kalcium relatív atomtömege 40, a nitrogéné 14. (Ezt a periódusos táblából lehet leolvasni.)
Ha van x darab Ca és y darab N atom a molekulában, akkor a molekula tömege ennyi:
40x+14y
Ennek a 81,08%-a a kalcium:
(40x+14y)·81,08/100 = 40x
32,43 x + 11,35 y = 40 x
11,35 y = 7,57 x
x/y = 11,35/7,57 = 1,499 ami gyakorlatilag 1,5 = 3/2
vagyis x=3 és y=2

Ca₃N₂: kalcium-nitrid

Ez az ionos kötéssel is pont jól kijön, mert Ca²⁺ és N³⁻ a kalcium és a nátrium nemesgáz-szerkezethez tartozó ionja.
Módosítva: 8 éve
1