Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítségkérés matematikában 1. feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
382
Anna kristálygömböket szeretne adni ajándékba a nagymamájának. Ezeket a gömböket egy 8 oldalú 45 cm magasságú egyenes hasáb alakú ajándékdobozba szeretné elhelyezni melyről, tudjuk hogy alapjának egymással szemben lévő átlóinak hossza 12 cm hosszúságú. Adja meg az ajándékdoboz felszínét és térfogatát valamint a testátlót! Adja meg maximálisan hány darab gömböt tud elhelyezni ebben a dobozban valamint mekkora a kitöltetlen terület melyet hungarocell golyókkal kíván majd kitölteni a biztonság érdekében.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`n = 8", " h = "45 cm, " f = "12 cm"`

Mivel páros oldalú szabályos sokszög az alap, így annak mindegyik szemközti csúcsánál ugyanakkora az átlója és az átmegy az alakzat középpontján és felezik egymást. Ezzel a középponttal és két egymás melletti csúccsal egy háromszöget kapunk, amiben két oldal azonos, ez az átló fele, - legyen `f//2` -, a harmadik oldal pedig az alaplap oldalél, ami legyen `a`. Illetve ilyen háromszögekből 8 darab lesz, amiknek közös csúcsa a középpont, így ott a síkot 8 egyenlő részre osztjuk, vagyis ezen egyenlő szárú háromszögeknek a szárszöge: `alpha = 360/n = 360/8 = 45°`.

Ha ezt a háromszöget megfelezzük a szimmetriatengelye mentén, akkor két derékszögű háromszöget kapunk, amiben a fenti szög és az oldalél is csak fele akkora lesz, vagyis
`sin{:alpha/2:} = (a//2)/(f//2) = a/f => a = f*sin{:alpha/2:} = 12*sin "22,5°" = "4,592 cm"`

Vagyis az alaplap területe:
`T_a = cancel 8_4*((f//2)^2*sin alpha)/cancel 2 = cancel 4*f^2/cancel 4*sin alpha = f^2 sin alpha = 12^2*sin 45° = 72 sqrt 2 ~~ "101,823 cm"^2`

A felszín:
`F = T_a+P = 72 sqrt 2+8*(a*h) = 72 sqrt 2+8*12*sin "22,5°"*45 = 72 sqrt 2+"4 320"*sin "22,5°" ~~ "1 755,016 cm"^2`

A térfogat:
`V = T_a*h = 72 sqrt 2*45 = "3 240" sqrt 2 ~~ "4 582,052 cm"^3`

Gondolom a leghosszabb testátló a kérdés, ami a megadott lapátlóhoz tartozik.
`d^2 = f^2+h^2 => d = sqrt(f^2+h^2) = sqrt(12^2+45^2) = sqrt "2 169" = 3 sqrt 241 ~~ "46,573 cm"`

A golyók sugara legyen közkívánatra akkora, hogy éppen beleférjenek a dobozba. Ekkor éppen érintkezik a kör a sokszög oldalaival, vagyis az alap oldalainak távolsága az alap középpontjától lesz a kör sugara. Ez a távolság a sokszögből alkotott háromszögeknek a magassága. Hasonló módon számítható mint a sokszög oldaléle:
`cos{:alpha/2:} = r/(f//2) => r = f/2*cos{:alpha/2:} = 6*cos "22,5°" ~~ "5,543 cm"`

Egy gömb a sugár kétszerese magasságú, tehát:
`h/(2r) = "4,059"`
Vagyis 4 gömb fér el a dobozban.

Egy kristálygömb térfogata:
`V_"gömb" = (4 r^3 pi)/3 ~~ "713,491 cm"^3`

Tehát:
`V-4*V_"gömb" ~~ "1 728,089 cm"^3`
Módosítva: 3 éve
1