Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi az a/b alakja

Főoldal » Középiskola » Matematika
515
Sziasztok!
A feladat az, hogy meg kell mondani a/b alakban a következő számot:
1,234567 - Annyi még hozzá, hogy a 4-7-ig tartó szakasz ismétlődik, tehát egy végtelen szakaszos tizedestörtről van szó.
Előre is köszönök minden választ!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát ez az:
x = 1,23456745674567...
Vegyük a 10⁴-szeresét, magyaról toljuk el a tizedesvesszőt jobbra 4-gyel, hogy a második ismétlődő 4567 az első 4567 alá kerüljön:
eredeti: ........... 1,23456745674567...
szorzott: 12345,67456745674567...
Ha most a másodikból kivonjuk az elsőt, akkor a végtelen ismétlődő szakasz kiesik, és ez marad:
12345,67 - 1,23 = 12344,44

Vagyis ezt tettük:
10⁴·x - x = 12344,44
9999 x = 12344,44
999900 x = 1234444
`x = (1234444)/(999900)`
Ha gondolod, egyszerűsíthetsz a közös osztókkal...
1