Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
344
Segítsen valaki plss
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
3. K2
Ez egy logikai szitás feladat. Legyen az első dolog az `A` halmaz, a második a `B`, a harmadik meg a `C`.
`abs A = 15`
`abs B = 20`
`abs C = 8`
`abs(C nn A) = 5`
`abs(A nn B) = 7`
`abs(B nn C) = 4`
`abs(A nn B nn C) = 1`

Vagyis összesen ahányan legalább valamelyiket nem fogyaszthatják:
`abs(A uu B uu C) = abs A+abs B+abs C-abs(A nn B)-abs(B nn C)-abs(C nn A)+abs(A nn B nn C) = 15+20+8-7-4-5+1 = 28`

Tehát 28-an vannak összesen, akik nem a szokványos menüt kérik.

1.
`abs A = 9`
`abs B = 7`
`abs C = 7`
`abs(A nn B) = 5`
`abs(B nn C) = 2`
`abs(C nn A) = 4`
`abs(A nn B nn C) = 2`

`abs(A uu B uu C) = abs A+abs B+abs C-abs(A nn B)-abs(B nn C)-abs(C nn A)+abs(A nn B nn C) = 9+7+7-5-2-4+2 = 14`

Vagyis 14-an vannak akik valamelyiket szeretik, 1 valaki aki egyiket sem, vagyis 15-en vannak összesen. 1-es ábra

3. Ugyanaz, mint a legelső, csak itt van alaphalmaz (`U`).
`abs U = 17`
`abs A = 7`
`abs B = 8`
`abs C = 6`
`abs(A nn B) = 4`
`abs(B nn C) = 2`
`abs(C nn A) = 3`
`abs(A nn B nn C) = 1`

`abs(A uu B uu C) = abs A+abs B+abs C-abs(A nn B)-abs(B nn C)-abs(C nn A)+abs(A nn B nn C) = 7+8+6-4-2-3+1 = 13`

`abs U-abs(A uu B uu C) = 17-13 = 4`

Vagyis 13-an vannak, akik legalább az egyiket szeretik, és 4-en vannak, akik nem szeretik egyiket sem.
0