Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 6. oszt

Főoldal » Általános iskola » Matematika
518
A kalózok egy szigeten egy láda kincsre bukkantak. A ládában 395 db ezüstérme, 364 db aranyérme és 252 igazgyöngy volt. Hány kalóz lehetett maximum a szigeten, ha mind a háromféle kincset igazságosan el tudták osztani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát a 395 csak elírás, valójában 392 akar lenni.

Itt a legnagyobb közös osztó a kérdés:
`392 = 2^3*7^2`
`364 = 2^2*7*13`
`252 = 2^2*3^2*7`

A legnagyobb közös osztót úgy kapjuk, hogy összeszorozzuk azokat a prímeket a legkisebb hatványon, amik jelen vannak mindegyik számban:
`"lnko"(392; 364; 252) = 2^2*7 = 28`

Vagyis 28 kalóz lehet maximum, különben nem lehet igazságosan elosztani a kincset.
Módosítva: 3 éve
0