Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házifeladat segítségkérés

Főoldal » Középiskola » Matematika
398
Ebben szeretném a segítséget kérni! Mindent szeretnék kérni levezetve és megoldva! Köszönöm:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.Feladat
`a_n=a_1*q^(n-1)`

`a_4=a_1*q^(4-1)`

`48=6*q^3`

`8=q^3`

`color(red)(2=q)`


`a_n=a_1*q^(n-1)`

`a_3=a_1*q^(n-1)`

`a_3=6*2^2=color(red)(24)`


`S_n=a_1*(q^n-1)/(q-1)`

`S_10=6*(2^10-1)/(2-1)=color(red)(6.138)`



2.Feladat
`a_n=a_k+(n-k)*d`

`a_8=a_3+(n-k)*d`

`54=19+(8-3)*d`

`color(red)(d=7)`


`a_1=a_3-2d=19-2*7=color(red)(5)`


`S_n=((2*a_1+(n-1)*d)*n)/2`

`S_150=((2*5+(150-1)*7)*150)/2=color(red)(78.975)`



3.Feladat
`S_n=((2*a_1+(n-1)*d)*n)/2`

`S_7=((2*a_1+(n-1)*d)*n)/2`

`45,5=((2*2+(7-1)*d)*7)/2`

`45,5=14+21d`

`31,5=21`

`color(red)(1,5=d)`


`a_n=a_1+(n-1)*d`

`a_6=a_1+(n-1)*d`

`a_6=2+(6-1)*1,5=color(red)(9,5)`



4.Feladat
`S_n=((2*a_1+(n-1)*d)*n)/2`

`858=((2*8+(n-1)*2)*n)/2`

`858=7n+n^2`

`0=n^2+7n-858`


`n_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-7+-sqrt(7^2-4*1*(-858)))/(2)={(cancel(n_1=-33 )) , (color(red)(n_2 =26 )):}`

Tehát 26 sort rakott le.



5.Feladat
`364.985=200.000*(1+x)^10`

`(364.985)/(200.000)=1+x^10`

`root(10)((364.985)/(200.000))-1=x`

`color(red)(0,062=x)`

Tehát 6,2%-os kamaton helyeztük el a pénzünket.
1