Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 6. oszt

Főoldal » Általános iskola » Matematika
451
Két matróz jó barátságban van, de különböző hajón dolgoznak. Amszterdamból egyszerre indulnak el. Különböző utvonalakat bejárva az egyik 24 naponként, a másik 21 naponként tér vissza Amszterdamba. Hány naponként találkozhat a két jó barát?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Itt a legkisebb közös többszörös a kérdés:
`24 = 2^3*3`
`21 = 3*7`

A legkisebb közös többszöröst pedig úgy kapjuk, hogy összeszorozzuk a legnagyobb hatványú prímeket.
`"lkkt"(24; 21) = 2^3*3*7 = 24*7 = 168`

Vagyis 168 naponta találkozhat csak a két jó barát.
Módosítva: 3 éve
0