Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat,matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
339
Egy számtani sorozat első öt tagjának összege 55. Az 1. és a 4. tag szorzata 108 . Mi a sorozat első tagja? Mennyi a differencia?
Köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, számtani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`S_5 = 55`
`a_1*a_4 = 108`

Tudjuk, hogy
`a_n = a_1+(n-1)*d`

`S_n = ((a_1+a_n)*n)/2`

Vagyis
`((a_1+a_5)*5)/2 = 55`
`([a_1+a_1+(5-1)*d]*5)/2 = 55 " /":5`
`a_1+2d = 11`
`a_1 = 11-2d`

`a_1*a_4 = 108`
`a_1*(a_1+(4-1)*d) = 108`
`a_1*(a_1+3d) = 108`

Helyettesítsük be az elsőt a másodikba:
`(11-2d)*(11-2d+3d) = 108`
`(11-2d)*(11+d) = 108`
`121+11d-22d-2d^2 = 108`
`121-11d-2d^2 = 108 " /"-121+11d+2d^2`
`2d^2+11d-13 = 0`
`d_1 = 1`
`d_2 = -13/2`

Vagyis
`a_(1_1) = 11-2*1 = 9`
`a_(1_2) = 11-cancel 2*(-13/cancel 2) = 11+13 = 24`

Tehát az egyik megoldás, hogy `a_1 = 9` és `d = 1`, a másik pedig, hogy `a_1 = 24` és `d = -13/2`.
Módosítva: 3 éve
0