Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
362
Vezesse le a feladatot, ha tudjuk, hogy az α szög a legkisebb szög, β 20 fokkal kisebb a γ szögnél --> a γ értéke pedig az α szög duplája!
Megoldását részletezze!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`{(alpha lt beta lt gamma),(gamma = beta+20),(gamma = 2 alpha):}`

Felteszem ezek egy háromszög szögei... Különben végtelen sok megoldás van.

Ha egy háromszög szögei, akkor még azt is tudjuk, hogy
`alpha+beta+gamma = 180`

Helyettesítsük be a 3. egyenletet ebbe:
`alpha+beta+2 alpha = 180`
`3 alpha+beta = 180`

Illetve tegyük egyenlővé a második és a harmadik egyenletet:
`beta+20 = 2 alpha " /":2`

`alpha = beta/2+10`

Helyettesítsük ezt be az előbbibe:
`3(beta/2+10)+beta = 180`

`3/2 beta+30+beta = 180 " /"-30`

`5/2 beta = 150 " /"*2/5`

`beta = cancel 150_30*2/cancel 5 = 30*2 = 60°`

Vagyis
`alpha = 60/2+10 = 40°`

`gamma = 2*40 = 80°`

Vagyis `alpha, beta, gamma` rendere 40°, 60° és 80°.

Szólj ha bármi kérdésed van! :)
Módosítva: 3 éve
2