Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
350
Sziasztok,
Valaki tudna segíteni ezzel a feladattal kapcsolatban?
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, 9.osztály
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Csatoltam képet.
1

Szia! Valószínűleg itt 3 gázról van szó.
1. oszlopba írni: 0,5 mol hidrogén; 2 g/mol a móltömeg; 1 g a tömeg; 0,5·24,5= 12,25 dm³ a térfogata 25 fokon; O₂-gázra vonatkoztatva : 2,0/32,0= 0,0625 a relatív sűrűsége! :)

2. oszlopba írni: 1 mólja 28 gramm, így móltömege 28 g/mol, ez a nitrogén vagy szén-monoxid (N₂ vagy CO); molekulák száma: 3,0×6×10²³ darab, tehát 1,8·10²⁴ db; térfogata a 3,0 mol miatt 3,0×24,5= 73,5 dm³-nyi; oxigéngázra a relatív sűrűsége akkor 28/32= 0,875 értékű lesz! :)

3. oszlopba írni: 3 mol gázról van szó (mert 24,5×3,0 a térfogata köbdeciben!); 1,375×32= 44 g/mol a móltömege a gáznak, ez a szén-dioxid lesz (CO₂); molekulák száma 1,8×10²⁴ darab (a 3,0 mol miatt!); tömege a 3,0 mol gáz miatt: 3,0×44 = 132 gramm lesz! :)

A sűrűségüket majd Kazah megoldásából leolvasod! Egyelőre ennyi! :)

Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (47 éves)
2