Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

7. osztályos kémia számítás

Főoldal » Általános iskola » Kémia
4324
Az üzletben 20 tömegszázalékos ételecetet vettünk. Saláta készítéshez ezt fel kell hígítanunk: 10 gramm ételecethez 190 gramm vizet öntöttünk. Hány tömegszázalékos ecetből készült a salátalé?

A= a 10 gramm 20%-os ecet összetétele_____g ecetsav és ________g víz.

B=A hígított ecet összetétele:________g ecetsav és ________g víz.

C= Az oldat tömege:___________g

D= A híg oldalt (salátalé) töménysége: tömeg% =__________

E= Hányszorosára hígítottuk eredeti oldatunkat? (hányszorosára nőtt az oldalt tömege?)________

F= Hányadrészre csökkent a töménysége? (a tömeg %-a)?=_______
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, gramm, tömegszázalék, számítás, lecke
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szépen végigvezeti, hogy mikor mit kell csinálni, csináld végig:

A: 20 tömeg% azt jeleti, hogy a 10 gramm 20 százaléka az ecetsav, a többi a víz.
Írd bele 10-nek a 20%-át (ami 10·20/100 = 2) meg víznek ami marad (10-2 = 8).

B: Utána 190 gramm vizet öntött hozzá. Vagyis az ecetsav nem változott, a vízből több lett. Add hozzá a vízhez.

C: ez az ecetsav plusz víz összesen

D: Most az összesnek (ami a C) ennyi százaléka az ecetsav (ami a B első szám). Számold ki, hogy hány százalék.

E: A tömegeket oszd el: (190+10)/10

F: A százalékokat is oszd el...
Módosítva: 8 éve
0