Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Helyi értékes feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
428
Egy kétjegyű szám első számjegye kétszer akkora,mint a másik.Ha a számjegyeket felcseréljük,majd az egyesek számáthattal csökkentjük,akkor azeredeti szám felét kapjuk
Mi volt az eredeti szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Legyen a szám `bar(xy)`, értéke 10x+y. Mivel x = 2y, ezért a szám értéke: 20y +y = 21y

A felcseréléskor a szám `bar(yx)` , kivonva az egyesekből hatot, értéke 10y+x-6 = 12y-6

A felírható egyenlet:

`(21y)/2=12y-6`

1,5y = 6

y = 4

x = `2*y` = 8.

A szám tehát 84.

Ellenőrzés:

Az eredeti szám 84, a felcserélt szám 48, ebből hatot kivonva 42-t kapunk, ami éppen az eredeti szám fele.
-2

Köszönöm.
0