Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika hf

Főoldal » Középiskola » Matematika
1104
Határozzuk meg a húrtrapéz területét,ha alapjai 7cm és 9cm,szárai pedig 5cm hosszúnak.

Köszönöm ha el olvassák vagy segítenek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a = "9 cm, " c = "7 cm, " b = "5 cm"`

Mivel húrtrapézról van szó, vagyis szimmetrikus trapézról, ezért a nagyobbik alap mindkét oldalt ugyanannyival hosszabb a kisebbik alapnál. Ezt a hosszkülönbséget `x`-nek hívom. Tehát
`x = (a-c)/2 = (9-7)/2 = 2/2 = "1 cm"`

Ez az `x` szakasz egy derékszögű háromszöget alkot a trapéz magasságával - ami legyen `m` -, és szárával, a trapéz mindkét oldalán, amire felírhatjuk a Pitagoraszt:
`x^2+m^2 = b^2 => m = sqrt(b^2-x^2) = sqrt(5^2-1^2) = sqrt(10-1) = sqrt 9 = "3 cm"`

Vagyis a trapéz területe:
`T = ((a+c)*m)/2 = ((9+7)*3)/2 = (cancel 16_8*3)/cancel 2 = 8*3 = "24 cm"^2`
1