Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszíves segíts

Főoldal » Általános iskola » Matematika
512
1. A 6 os játékos vetélkedőn 36 fiú és 54 lány vesz részt. A lányok és a fiúk tekintetében azonos összetételű és egyenlő létszámú csapatokat szeretnénk kialakítani. A megadott feltételekkel legfeljebb hány csapat alakítható ki?
2.
Egy sárga egy kék és egy piros autóbusz egyszerre 6 óra 20 perckor indulnak a menetrend alapján! A sárga 6 percenként, a kék 10 percenként, még a piros autóbusz 12 percenként indul. Hány órakor indulnak megint egyszerre ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.
Áháááá, azt hiszem leesett, hogy mi a fenét akarnak itt... Jézus de nehezen értettem meg. A 36 és az 54 legnagyobb közös osztójára kíváncsiak, vagyis egy olyan számot keresünk, ami mind a kettőnek osztója és a lehető legnagyobb, mert ez adja majd meg, hogy hány csapatot tudunk alakítani.
`36 = 2^2*3^2`
`54 = 2*3^3`

A legnagyobb közös osztó úgy adódik, hogy a mindkét számban szereplő prímeket vesszük a kisebbik hatványon és szorozzuk össze:
`"lnko"(36; 54) = 2*3^2 = 18`

Vagyis legfeljebb 18 csapat alakítható ki, melyek mindegyikében `36/18 = 2` fiú és `54/18 = 3` lány lenne.

2.
Na azért sem értem a dolgot, mert ez egy sokkal egyszerűbb feladat... Itt a legkisebb közös többszöröst kell kiszámolni:
`6 = 2*3`
`10 = 2*5`
`12 = 2^2*3`

A legkisebb közös többszörös úgy adódik, hogy minden prímből a legnagyobb hatványút kell összeszorozni:
`"lkkt"(6; 10; 12) = 2^2*3*5 = 12*5 = 60`

Azaz 60 perc múltán, vagyis 1 óra múlva, 7 óra 20 perckor fognak megint egyszerre indulni. :)
Módosítva: 3 éve
1