Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek gyorsulási feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1508
Két, egymástól 14km távolságra fekvő faluból egy időben indul el egymással szemben két gyerek, az egyik gyalog 4,5 km/h, a másik kerékpáron 16,5km/h sebességgel haladt. Az indulásuk után hány perc múlva találkoztak, és ekkor mekkora távolságra voltak a két falutól?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek, gyorsaság
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Jelentse `t` azt az időt (órában), amennyivel az indulás után találkoznak! Ezalatt a gyalogos `4.5t` utat tesz meg, a biciklis pedig `16.5t` utat (kilométerben). A találkozáskor ennek a két útnak az összege a két falu távolsága, azaz `4.5t+16.5t=14`. Ebből pedig az jön ki, hogy az indulástól számítva `t=2/3` óra, vagyis 40 perc elteltével találkoznak. Ekkor `4.5*2/3=3` kilométer távolságra vannak a gyalogos falujától, illetve `16.5*2/3=11` kilométerre a kerékpáros falujától.
1