Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozatok, matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
534
Mennyi azoknak a 100 és 500 közé eső számoknak az összege, amelyek 4-gyel osztva 3-at adnak maradékul?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sorozat, számtani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát `4n+3", "n in NN` számokat keresünk. 100 osztható 4-gyel, vagyis 100 4-gyel vett maradéka 0. Tehát ennél 3-mal nagyobb szám a sorozatunk első tagja.
`a_1 = 103`
Illetve 500 is osztható 4-gyel, vagyis tőle 1-gyel kisebb számnak lesz a 4-gyel vett maradéka 3. Ez lesz az utolsó tagunk.
`a_n = 499`
A különbség pedig 4. Nyilván 4-esével követik egymást ezek a számok. Ez nem tudom mennyire szorul magyarázatra. Most pedig kiszámoljuk, hogy a 499 hányadik tagja ennek a sorozatnak.
`a_n = a_1+(n-1)*d`
`499 = 103+(n-1)*4 " /"-103`
`4n-4 = 396 " /"+4`
`4n = 400 " /":4`
`n = 100`

Vagyis 499 a századik tag. Ennek a 100 tagnak az összege kell:
`S_100 = ((a_1+a_n)*n)/2 = ((100+499)*cancel 100_50)/cancel 2 = 599*50 = "29 950"`
0