Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekházi

Főoldal » Középiskola » Matematika
455
Egy osztályban 24-en írtak matematika dolgozatot. Feleannyi 5-ös dolgozat volt mint 4-es. A dolgozatok közül 20%-kal több volt a 3-as, mint a 2-es. A 4-es és 5-ös dolgozatok együttes száma megegyezett az 1-es, 2-es és 3-as dolgozatok együttes számával. Mennyi volt a dolgozatok átlaga?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az 5-ös dolgozatok száma `x_5`, a 4-eseké `x_4` és így tovább.
`{(x_1+x_2+x_3+x_4+x_5 = 24),(2*x_5 = x_4),(x_3 = x_2+x_2*"0,2"),(x_4+x_5 = x_1+x_2+x_3):}`

Hmm, 4 egyenlet 5 ismeretlenre... Reménykedjünk, hogy valamit ki lehet csikarni...

Az első és utolsó egyenletből egyből tudjuk, hogy `x_4+x_5 = 12 = x_1+x_2+x_3`, de sokkal általánosabban is elindulhatunk:
Először is `x_3` és `x_4` kiejthető. Ezeket helyettesítsük be a másik kettő egyenletbe:
`x_1+x_2+(x_2+x_2*"0,2")+2*x_5+x_5 = 24`
`x_1+"2,2"x_2+3x_5 = 24`

`2*x_5+x_5 = x_1+x_2+x_2+x_2*"0,2"`
`3x_5 = x_1+"2,2"x_2`

Most pedig a másodikat behelyettesíthetjük az elsőbe:
`3x_5+3 x_5 = 24`
`6x_5 = 24`
`x_5 = 4`

`x_4 = 2*4 = 8`

Illetve
`x_1+"2,2"x_2 = 12`

`x_1+11/5 x_2 = 12`

Vagyis `x_2`-nek 5 többszörösének kell lennie, hiszen az ismeretleneink tanulók számát jelölik, amik csak egész számok lehetnek. Viszont ugyanakkor:
`11/5 x_2 lt 12`

`11 x_2 lt 60`

`x_2 lt 60/11 = "5,"dot(4)dot(5)`

Tehát `x_2` 5 többszöröse, de nem lehet több, mint 5, azaz
`x_2 = 5`

`x_3 = 5+5*1/5 = 6`

`x_1 = 12-11 = 1`

Vagyis
`bar x = (1*x_1+2*x_2+3*x_3+4*x_4+5*x_5)/24 = (1+2*5+3*6+4*8+5*4)/24 = 27/8 = "3,375"`

Tehát 3,375 volt a dolgozatok átlaga.
0