Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szinusz, koszinusz tétel

172
Csatolom az ábrát és a próbálkozásomat. A feladat maga pedig az hogy megmagyarázzam azt hogy miért jött létre kettő háromszög. Érteni nagyjából értem (legalább is úgy gondolom) de nekem is zavarja a fejemet hogy nem tudom rendesen megmagyarázni.

Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Botond. Itt kulcsfontosságú volna először felvázolni a problémát... A feladat leírásból semmit nem értek és a levezetésből sem látom egyből, hogy mi maga a probléma? Miért van több elrendezés? Mi konkrétan a feladat és mi okozza a problémát? Mi az amit tudunk és mi az amit nem tudunk?
Módosítva: 1 éve
0

Áhá, megvan mi okozta nálad a fejtörést. A szinusz inverz függvénye a `sin^"-1" x` csak `[-90°; 90°]` között értelmezett, vagyis ha a szinusztétellel egy 90°-nál nagyobb szöget akarsz kiszámolni, akkor nem azt a szöget fogja kidobni a számológép amit keresel. `[sin x = sin(180°-x)]` De ez nem azt jelenti, hogy a keresett szögnek két lehetséges értéke is van. Ez csak az inverz függvény korlátja.

Minden háromszögben a nagyobb oldallal szemben nagyobb szög van.
https://matekarcok.hu/osszefugges-a-haromszog-oldalai-es-szogei-kozott/

Mivel `a` kisebb, mint `c/2`, ezért tudjuk, hogy `b gt a`, mivel ha `a` egy vonalban lenne `c`-vel, még akkor is 5 centinek kéne lennie a `b` oldalnak ahhoz, hogy az `A` és a `C` csúcsokat összekösse, de nyilván még ennél is nagyobbnak kell lennie. Tehát `a lt b lt c`, vagyis tudjuk, hogy `alpha lt beta lt gamma`, azaz tudjuk pusztán ennyi adatból is, hogy a harmadik oldal minden kétséget kizáróan nagyobb, mint 3 és kisebb, mint 8, illetve `alpha` kisebb, mint 40° és `gamma` nem csak hogy nagyobb, mint 40°, de azt is tudjuk, hogy nagyobb, mint 90°. Tudjuk, hogy tompaszög lesz, mert
`alpha lt 40° " /"+beta`
`alpha+beta lt 40°+beta`
`alpha+beta lt 80°`

És mivel
`gamma = 180-(alpha+beta)`
Ezért
`gamma gt 180-80`
`gamma gt 100°`

És ezt mind csakis a megadott három adatból tudjuk úgy, hogy még lényegében számolnunk sem igen kellett. Tehát minden kétséget kizáróan csakis egyetlen háromszöget határoz meg ez a 3 adat. A kérdés már csak az, hogy mire gondolt vajon a költő, azaz a tanárod.
Módosítva: 1 éve
0