Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kamatszámítással kapcsolatos feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
404
Elhelyezünk a bankba 520 000 forintot évi 8%-os kamattal. Hány év múlva lesz a bankszámlánkon legalább 1 000 000 forint?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`1.000.000=520.000*(1+0,08)^n`

`(1.000.000)/(520.000)=1,08^n`

`n=log((1.000.000)/520.000)/log(1,08)=8,5approx color(red)(9 \ év)`
0

végső összeg=induló tőke*[(100+kamatláb)/100]^futamidő
A futamidőt keressük, a többi adat adott.
Behelyettesítve:
1 000 000=520 000*[(100+8)/100]^futamidő
1 000 000/520 000=1,08^futamidő
1,92=1,08^futamidő
futamidő=1,08-as alapú logaritmus 1,92=8,48
Azaz 9 év múlva lesz legalább 1 000 000 Ft a bankszámlánkon.
0