Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Inverz

Főoldal » Középiskola » Matematika
366
Mennyi az inverze a következő függvényeknek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
`f(x)=3+log_2(x-5)`

`y=3+log_2(x-5)`

`x=3+log_2(y-5)`

`3+log_2(y-5)=x`

`log_2(y-5)=x-3`

`y-5=2^(x-3)`

`y=2^(x-3)+5`

`f^-1(x)=2^(x-3)+5`



b.)
`f(x)=4+e^(2x-1)`

`y=4+e^(2x-1)`

`x=4+e^(2y-1)`

`4+e^(2y-1)=x`

`e^(2y-1)=x-4`

`2y-1=ln(x-4)`

`y=1/2*ln(x-4)+1/2`

`f^-1(x)=1/2*ln(x-4)+1/2`



c.)
`f(x)=7+ln((x+3)/4)`

`y=7+ln((x+3)/4)`

`x=7+ln((y+3)/4)`

`7+ln((x+3)/4)=x`

`ln((y+3)/4)=x-7`

`(y+3)/4=e^(x-7)`

`y+3=4e^(x-7)`

`y=4e^(x-7)-3`

`f^-1(x)=4e^(x-7)-3`
1