Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1358
Mekkora szögben látszik a 3,6 cm sugarú kör közép pontjából a kör 4,9 cm hosszú húrja?
Köszönöm a választ!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
11. osztály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`r = "3,6 cm, " h = "4,9 cm"`
A húr a két végéhez húzott sugárral egy egyenlő szárú háromszöget alkot. Erre felírhatjuk a koszinusztételt, mert mindegyik oldal ismert, vagy megfelezhetjük a magasság mentén, ekkor a keresett szög is feleződik illetve a húr is, és az így kapott derékszögű háromszögre felírhatjuk keresett félszög tangensét:
`"tg"\ alpha/2 = (h//2)/r => alpha = 2*"tg"^"-1"((h//2)/r) = 2*"tg"^"-1"("2,45"/"3,6") ~~ "68,475°"`
Módosítva: 3 éve
1