Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögfüggvények feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1235
Egy ablak mérete: 82 cm x 140 cm. Mekkora szöget zárnak be az ablakra ragasztott, átlósan haladó egye nes ragasztószalagcsíkok egymással?
Előre is koszonom a választ, megoldást!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
11. osztály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a = "82 cm, " b = "140 cm"`

Többféleképpen is meg lehet oldani, mint például egy koszinusztétellel, de francnak sincs kedve ahhoz. Hogy ha megfelezzük az oldalakat, akkor azok derékszöget alkotnak az átló felével, amiben a szögek a keresett szögek fele:
`"tg"\ alpha/2 = (a//2)/(b//2) = a/b => alpha = 2*"tg"^"-1"(a/b) = 2*"tg"^"-1"(82/140) ~~ "60,716°"`

A másik szög pedig a kiegészítő szöge, vagyis
`beta = 180-alpha = "119,284°," quad "illetve"\ [beta = 2*"tg"^"-1"(140/82)]`
Módosítva: 3 éve
1