Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni ebben a feladatban? (Ponton átmenő párhuzamos egyenes egyenlete, pontra merőleges egyenes egyenlete)

Főoldal » Középiskola » Matematika
323
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nem látszik mi az `e`.
0

`e:\ y=3x-4", " A(-2; 5)`

a) `e` meredeksége leolvasható az egyenes egyenletéből: az `x` együtthatója:
`m = 3`
Vagyis ezzel a meredekséggel és az `A` ponttal kell felírnunk az egyenest:
`y = m(x-x_0)+y_0`, ahol `(x_0; y_0)` egy egyenesen lévő pont és `m` a kívánt meredekség
`y = 3(x-(-2))+5`
`y = 3x+6+5`
`y = 3x+11`

b) Az előbbi meredekségből a következőképpen csinálunk erre merőleges meredekséget:
`m_2 = -1/m = -1/3`
Most ezzel a meredekséggel és az `A` ponttal kell felírni az egyenest:
`y = -1/3 (x-(-2))+5`
`y = -1/3 x-1/3*2+5`
`y = -1/3 x+13/3`
Módosítva: 3 éve
1