Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszives segítsetek sűrgős!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
478
négy természetes szám úgy aránylik egymáshoz? mint 3:5:7:8. Közülük a legnayobb a 120. Melyek ezek a számok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen `a, b, c, d` ez a négy szám. Vagyis
`a\ :\ b\ :\ c\ :\ d = 3\ :\ 5\ :\ 7\ :\ 8`
`d = 120`

Az arányokból ki tudjuk számolni, hogy mennyi a négy szám összege. Legyen az mondjuk `S`.
`d = S*8/(3+5+7+8)`

`S = d*(3+5+7+8)/8 = cancel 120_15*23/cancel 8 = 15*23 = 345`

Ebből pedig a többi:
`a = S*3/23 = 345*3/23 = 15*3 = 45`

`b = 345*5/23 = 15*5 = 75`

`c = 345*7/23 = 15*7 = 105`

Vagyis a 45, 75, 105 és a 120 ez a négy szám!
0