Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Milyen magasra lehet lőni azzal a puskával ami vízszintes terepen 1000 m re hord?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1559
Milyen magasra lehet lőni azzal a puskával ami vízszintes terepen 1000 m re hord?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Kellene, hogy milyen magasan van a puska a vízszintes lövésnél.
Mondjuk számoljunk 1,8 méterrel...

Ennyi idő alatt esik le a vízszintesen ellőtt lövedék:
`s_y = 1/2·g·t^2`
`t = sqrt((2·s_y)/g) = sqrt((2·1","8)/10) = sqrt(0","36) = "0,6"\ s`

Ha ennyi idő alatt 1000 méterre ment el, akkor ennyi a sebessége:
`s_x = v·t`
`v = (s_x)/t = (1000\ m)/("0,6"\ s) = 1667 m/s`

Függőleges lövéskor a kezdeti mozgási energiája megegyezik a végén (h magason) a helyzeti energiával:
`E = 1/2·m·v^2 = m·g·h`
`1/2·v^2 = g·h`
`h = v^2/(2g)`
Huhh, ebből 138 km jön ki :) Ott már az űr van...

Valójában a puskagolyók olyan 500 m/s körüli sebességgel mennek csak, abból jóval kevesebb magasság jön ki. Meg aztán nem vízszintesen kell vele lőni, hogy 1000 méterre elmenjen a golyó, hanem kicsit felfelé. Azt sokkal bonyolultabb lenne számolni, meg sincs adva a "vízszintes" lövés szöge, szóval nem kell úgy számolni, de így meg ilyen hihetetlen eredmény lesz.
Módosítva: 8 éve
0