Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Általános iskola » Kémia
487
1. Írja fel annak a vegyületnek a tapasztalati képletét, amely 16,40% szenet, 1,37% hidrogént, 65,62% oxigént és 16,61% magnéziumot tartalmaz!
2.Egy vegyület elemanalízis-adatai a következők: szén: 24,77%, hidrogén: 2,06%, klór: 73,17%. Mi a vegyület tapasztalati képlete?
3.Mi lesz ennek a molekulaképlete, ha a molekulatömege 290,7 g/mol?
4.Hány mol oxigén van 1 g vízben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1,

100 g vegyületben van 16,4 g C, 1,37 g H, 65,62 g O és 16,61 g Mg.

A magnézium atomtömegére szorozzuk fel mindet:

1 mol magnéziumra jut `24.3/16.61*16.4` = 24 g C, ami 2 mol C.

`24.3/16.61*1.37` = 2 g H, ami 2 mol H.

`24.3/16.61*65.62` = 96 g O, ami 6 mol O.

Az összegképlet: `MgH_2C_2O_6`, vagyis `Mg(HCO_3)_2`.

2,

Vonatkoztassunk a klórra: `35.5/73.17*24.77` = 12 g C, ami 1 mol.

`35.5/73.17*2.06` = 1 g hidrogén, ami 1 mol

A mólarányok: 1:1:1, a tapasztalati képlet: `(CHCl)_x`

3,

A moláris tömege tehát: `M_((CHCl)_x)` = `x*(12+1+35.5)` = 48,5x = 290,7 `g/(mol)`

x = `290.7/48.5` = 6

A vegyület molekulaképlete: `(CHCl)_6` vagy `C_6H_6Cl_6`.

4,

18 g (1 mol) vízben van 1 mol oxigén.

1 g vízben van `1/18*1` = `1/18` mol oxigén (`0.0dot(5)` mol).
0