Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
602
Kedves segítő!
1) Egy 12 cm oldalhosszúságú négyzetet megforgatunk az egyik oldalának párhuzamos szimmetriatengelye körül.
a) Mekkora az így keletkező forgástest térfogata és felszíne?
b) Ua: négyzetet forgassuk meg az egyik átlóját tartalmazó forgástengely körül.
Mekkora az így keletkező forgástest felszíne és térfogata?
c) Az utóbbi forgástest felszíne hány %-ka az első forgatással kapott forgástest felszínének?
2) Egy csonka kúp alakú tejfölös doboz méretei: az alaplap átmérője 6 cm, fedő átmérője 11 cm, alkotója 8,5 cm.Hány cm3 tejföl kerül a dobozba ,ha a gyárban a kisebbik kör alapján álló doboz magasságának 86%-áig töltik meg. Tiz cm3-re adja meg.
Neten megtaláltam ezek a feladatokat,de jó lenne ha levezetve kapnám meg,hogy el is tudjam képzelni ill meg is értsem a feladatokat.
Köszöm ha ebben kaphatok segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Feladat
a.) A forgástengely a négyzet szemközti oldalainak közös felezőmerőlegese a keletkező forgástest forgáshenger: alapkörének sugara 6 cm, magassága 12 cm.

Ebből:

`V_("henger")=r^2*pi*m=6^2*pi*12=432pi \ cm^3 approx color(red)(1.357 \ cm^3)`

`A_("henger")=2*r^2*pi+2*r*pi*m=2*6^2*pi+2*6*pi*12=216pi \ cm^2 approx color(red)(679 \ cm^3)`


b.)
A második esetben (mivel a négyzet átlói merőlegesen felezik egymást) a forgástest egy kettőskúp. A közös köralap átmérője a négyzet átlója, a kúpok magassága a négyzet átlóhosszának fele.

`d_("négyzet")=a*sqrt2=12*sqrt2approxcolor(red)(17 \ cm)`

`V_("kettős kúp")=2*(r^2*pi*m)/3=2*((6sqrt2)^2*pi*6sqrt2)/3approx color(red)(1.280 \ cm^3)`

A forgáskúp palástja kiterítve körcikk, amelynek az ívhossza: `i=2*r*pi=2*6sqrt2*piapprox color(red)(53,4 \ cm)`

`T_("palást")=(i*r)/2=(53,4*12)/2approx color(red)(320 \ cm^2)`

`A_("kettős kúp")=2*T=2*320 = color(red)(640 \ cm^2)`


c.)
`"Arány"=(A_("kettős kúp"))/(A_("henger"))=640/679*100=color(red)(94,25 %)`

2. Feladat
https://nlg.hodtav.hu/sites/nlg.hodtav.hu/files/1617estimatek/k_mat_tergeo_ut.pdf 17. Feladat

Ha van valami ami az ég világon nem érthető írd meg kommentbe. De szerintem mind két feladat érthető.

ED úgy jött ki hogy `ED=(DC-AB)/2=(11-6)/2=2,5 \ cm`

Majd egy pitagorasszal kiszámolta a magasságot.

Majd meghatározta a magasság 86%-át.

Majd mivel QAP és DAE hasonló háromszögek mivel `DhatAE` = `QhatAP`. Így csak vette a DE 86%-át.

Meghatározta a sugarat ami DE + EF

Aztán csak kiszámolta a térfogatot a `V=(m*pi*(R^2+R*r+r^2))/3` képlettel.
Módosítva: 3 éve
0