Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10. Osztályos kémia. Kérem segítsenek 2 feladatot nem értek.

Főoldal » Középiskola » Kémia
704
1. Számítsd ki a metán és a pentán tömegszázalékos egyenletét!
2. Írd fel a következő gázok égésének az egyenletét! Metán, Bután és az Etén!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

tömegszázalékos összetételére gondol a feladat.

- Metán esetén: 1 mol, azaz 16 g metánban van 12 g szén és 4 g hidrogén.

100 g metánban van `100/16*12` = 75 g szén és (100-75=) 25 g hidrogén.

A metám tömegszázalékos összetétele: 75 tömeg% szén és 25 tömeg% hidrogén.

- Pentán esetén (`C_5H_(12)`):

1 mol pentánban, ami 72 g; van `5*12` = 60 g szén és (72-60=) 12 g hidrogén.

100 g pentánban van `100/72*60` = `83.dot(3)` g szén és (`100-83.dot(3)`=) `16.dot(6)` g hidrogén. Ez a tömegszázalékos összetétel.

2,

`CH4` + 2 `O_2` `rightarrow` `CO_2` + 2 `H_2O`

`C_4H_(10)` + 6,5 `O_2` `rightarrow` 4 `CO_2` + 5 `H_2O`

`C_2H_4` + 3 `O_2` `rightarrow` 2 `CO_2` + 2 `H_2O`
0