Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni ebben a feladatban? (Pontra vett tükörkép, pontból nagyított kép)

Főoldal » Középiskola » Matematika
341
Csak az utolsó két feladatra lenne szükségem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`k:\ x^2+y^2-12x+10y-77 = 0`
`(x-6)^2-36+(y+5)^2-25 = 77`
`(x-6)^2+(y+5)^2 = 138`

c) `D(-3; -4)`
Mivel a `k` egy kör, így gyanítható, hogy a középpontjával kell majd babrálni, vagy a sugarával, mert ezen kívül nincs nagyon más paramétere. Én szerintem itt például a kör középpontját kell tükrözni a `D`-re:
`D'(x; y)`
`x = 2*(-3)-6 = -6-6 = -12`
`y = 2*(-4)-(-5) = -8+5 = -3`

`D'` lesz az új középpont vagyis:
`(x+12)^2+(y+3)^2 = 138`

d) `G(-2; -1)`
Hmm, itt nincs sok ötletem. Talán arról lehet szó, hogy az origó távolságának arányában kell megváltoztatni a kör sugarát és egy ilyen `G` középpontú kör a kérdés. Ez az egyetlen ötletem. Nézzük:
Az eredeti kör távolsága az origótól:
`d_k = sqrt(6^2+5^2) = sqrt 61`

`G` távolsága az origótól:
`d_G = sqrt(2^2+1^2) = sqrt 5`

Vagyis az új sugár:
`r = sqrt 138*(sqrt 5)/(sqrt 61) = sqrt(690/61)`

Tehát
`(x+2)^2+(y+1)^2 = 690/61`

Ha nem ez kell, akkor sajnos fogalmam sincs mi... :( Ha tudsz még több infót kideríteni, hogy pontosan mi is a kérdés itt, hogy mi is ez a transzformáció, akkor szívesen kidolgozom azt, de ebből a két szóból ami a feladatban van nekem lövésem sincs ez mit akar takarni.
Módosítva: 3 éve
1