Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
632
Mennyi a pH-ja 300 cm3 0,580 mol/dm3 koncentrációjú ammóniaoldatnak? Az ammónia bázisállandója 1,8•10-5 mol/dm3.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`NH_3` + `H_2O` `⇌` `NH_4^+` + `OH^-`

`K_b` = `([NH_4^+]*[OH^-])/([NH_3])`

`1.8*10^(-5)=x^2/(0.58-x)`

Ezt kell x-re kiszámolni, az lesz az egyensúlyi hidroxidion-koncentráció.

x = `[OH^-]` = `3.22*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(3.22*10^(-3))` = 2,49

pH = 14-pOH = 14-2,49 = `ul("11,51")`.
0