Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
364
Sziasztok! Valaki tud segíteni megoldani ezt a három egyenletet? Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1)
`3x^2-4x = 0`
Kiemelünk `x`-et:
`x(3x-4) = 0`
Egy szorzat akkor 0, ha valamelyik tagja 0:
`"I."`
`x_1 = 0`
`"II."`
`3x-4 = 0 " /"+4`
`3x = 4 " /":3`
`x_2 = 4/3`

2)
`7x^2 = -9x " /"+9x`
`7x^2+9x = 0`
Ugyanúgy:
`x(7x+9) = 0`
`"I."`
`x_1 = 0`
`"II."`
`7x+9 = 0`
`x_2 = -9/7`

3)
`14x^2 = 7x " /"-7x`
`14x^2-7x = 0`
`7x(2x-1) = 0`
`"I."`
`7x = 0 " /":7`
`x_1 = 0`
`"II."`
`2x-1 = 0`
`x_2 = 1/2`

Szólj nyugodtan ha bármi nem érthető! :)
Módosítva: 3 éve
1