Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
610
Mennyi a pH-ja a 0,514 mol/dm3 koncentrációjú ecetsavoldatnak? Az ecetsav savi állandója 1,86•10-5 mol/dm3.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Hasonlóan, mint az ammóniánál.

`CH_3COOH` `⇌` `CH_3COO^-` + `H^+`

`K_s` = `([CH_3COO^-]*[H^+])/([CH_3COOH])`

`1.86*10^(-5)=x^2/(0.514-x)`

x = `3.08*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)` = `[H^+]`

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(3.08*10^(-3))` = `ul("2,51")`.
0