Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek egyenlet, kérlek segítsetek!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
623
cos2x - sin^2 x - 6sinx = 4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, egyenlet, cos, sin
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Szerintem tanultad azt az addíciós tételt, miszerint `cos(2x)=cos^2 x-sin^2 x`. Ha még azt is kihasználjuk, hogy `cos^2 x=1-sin^2 x`, akkor a kétszeres szög koszinuszára azt kapjuk, hogy `cos(2x)=1-2 sin^2 x`. Helyettesítsük ezt be az eredeti egyenletbe:

`1-2 sin^2 x - sin^2 x - 6sin x=4`
`-3sin^2 x - 6sin x-3=0`
`sin^2 x + 2sin x+1=0`
`(sin x +1)^2=0`

Az utolsó lépésben kihasználtam azt a nevezetes azonosságot, miszerint `(a+b)^2=a^2+2ab+b^2`. Ha ezt nem vettem volna észre (vagy csúnyább együtthatók szerepeltek volna az egyenletben), akkor a másodfokú egyenlet megoldóképletével dolgozhattam volna (mivel ez az egyenlet `sin x`-ben másodfokú).

Tehát az egyenlőség akkor teljesül, ha `sin x=-1`. Ez pedig akkor áll fenn, ha `x=(3π)/2+k*2π`, ahol `k` tetszőleges egész szám.
Módosítva: 8 éve
2