Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszíves segíts

Főoldal » Általános iskola » Matematika
714
Egy kerékpár első fogaskerekén 48 fog a hátsón pedig 36 fog van. Mindkettőn megjelöljük az egyik fogat. Hányszor kell a pedált körbetekerni hogy a megjelölt fogak újra a kiindulási helyzetbe kerüljenek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ehhez először is a két szám legkisebb közös többszörösére van szükség.
`48 = 2^4*3`
`36 = 2^2*3^2`

`"lkkt"(48; 36) = 2^4*3^2 = 48*3 = 144`

És mivel a pedálok az első fogaskereket forgatják, azért az a kérdés, hogy a 48 hányszor van meg ebben a számban és a válasz az az, hogy 3-szor! 3-szor kell a pedált körbetekerni, hogy a megjelölt fogak újra a kiindulási helyzetbe kerüljenek!
0