Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekból kellene segítség

Főoldal » Általános iskola » Matematika
609
Ravasz Robi hat fiának aranyat adott. Foltos megkapta ag aranyak egy hatodát, Vöröske a maradék egy ötödét, fürgeláb a maradék egy negyedét, Lompos a maradék egy harmadát, Borzas a maradék felét, majd vuk a megmaradt 6 aranyat.
a: hány aranya volt Ravasz Robinak?
b: hány aranyat kapott fürgeláb?
c: melyik rókafi kapta a legtöbb aranyat?
d: mennyi Vöröske és fürgeláb aranyainak az összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az összes arany `x`.

Foltosé: `x*1/6`

Maradt: `x*5/6`

Vöröskéé: `x*cancel 5/6*1/cancel 5 = x*1/6`

Maradt: `x*cancel 5/cancel 6_3*cancel 4_2/cancel 5 = x*2/3`

Fürgelábé: `x*cancel 2/3*1/cancel 4_2 = x*1/6`

Maradék: `x*cancel 2/cancel 3*cancel 3/cancel 4_2 = x*1/2`

Lomposé: `x*1/2*1/3 = x*1/6`

Maradt: `x*1/cancel 2*cancel 2/3 = x*1/3`

Borzasé: `x*1/3*1/2 = x*1/6`

Maradt: `x*1/3*1/2 = x*1/6`

Vuké: `x*1/6 = 6 " /"*6`

`x = 36`

Vagyis összesen 36 darab arany volt és Vuk az összes arany hatodát kapta, ahogy mindenki más is!

a) 6
b) 6
c) Ugyanannyit kapott mindenki.
d) 6+6=12
Módosítva: 3 éve
-1