Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
352
Valaki el tudná magyarázni nekem ezt?

Adott a 0,110 móltörtű (anyagmennyiségtört) sósavoldat. Mekkora a tömegtörtje, valamint mekkora a sűrűsége, ha tudja, térfogata 100,00 mL és 21.9 g HCl-t tartalmaz?


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1

A sósavoldat móltörtje 0,11. Ez azt jelenti, hogy:

1 mol oldatban van 0,11 mol HCl és (1-0,11=) 0,89 mol víz.

Ezek grammban:

`0.11*36.5` = 4,015 g HCl és `0,89*18` = 16,02 g víz.

Az oldat tömege tehát: 4,015 + 16,02 = 20,035 g.

20,035 g oldatban van 4,015 g HCl

1 g oldatban van `1/20.035*4.015` = 0,2 g HCl

Az oldat tömegtörtje HCl-ra `ul("0,2")`. (A tömegtört a tömegszázalék századrésze)

Sűrűség:

0,2 g HCl van 1 g oldatban.

21,9 g HCl van `21.9/0.2*1` = 109,5 g oldatban.

`rho=m/V` = `("109,5 g")/("100 cm"^3)` = `ul("1,095")` `g/(cm^3)` az oldat sűrűsége.
-1