Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megfordítható egyensúlyi folyamatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
332
3A + 2B <-> C + 2D
K= 2,4
[B]= 1,2
[D]=0,6
egyensúlyi koncentráció: [A]=0,8M
a, visszaalkulási egyenlet, képletszerűen
b, írja fel folyamatra az egyensúlyi állandót
c, mekkora c anyag egyensúlyi koncentrációja?
d, nyomásnövelés merre tolja el az egyensúlyt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, 10. osztály
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,

Azt nem tudom mire gondol azzal, hogy visszaalakulás; ez egy egyensúlyi folyamat, vannak reaktánsok, termékek. Írd le akkor így:

C + 2D ⇌ 3A + 2B

b,

K = `([C]*[D]^2)/([A]^3*[B]^2)`

c,

Behelyettesítesz a fenti egyenletbe:

`2.4=([C]*0.6^2)/(0.8^3*1.2^2)`

`[C]` = `(2.4*0.8^3*1.2^2)/0.6^2` = 4,9 `("mol")/("dm"^3)`.

d,

A nyomás növelése a mólszám csökkenésének kedvez. A bal oldalon 5 mol anyagból a a jobb oldalon 3 mol anyag lesz; jobbra van mólszámcsökkenés, arra tolja el az egyensúlyt a nyomás növelése.
1