Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika probléma

Főoldal » Középiskola » Matematika
332
Kontextus nélkül, mindenféle segítség nélkül a feladat rövid és egyszerű.... nek tűnik.
Előre is köszönöm ha bárki tud segíteni!

Határozd meg az eredményt!
(24; [30; 6])
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Na igen. Ez a tipikus esete annak, hogy hogyan tehetünk egy feladatot a lehető legkevésbé érthetővé. Szerencsére értelmezhető, de ugyanezt vagy százszor érthetőbben is meg lehetett volna fogalmazni. Egyértelműbb jelölésekkel valójában ez a feladat:
`"lnko"(24; "lkkt"(30; 6)) = ?`

Vagyis ki kell számolni 30 és 6 legkisebb közös többszörösét, és annak és 24-nek a legnagyobb közös osztóját. Először is nézzük a prímtényezős felbontásokat:
`24 = 2^2*3`
`30 = 2*3*5`
`6 = 2*3`

Vagyis
`"lkkt"(30; 6) = 30`

`"lnko"(24; 30) = 2*3 = 6`
Módosítva: 3 éve
1