Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
381
Ezek kellenének
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. példa
Minden egyes új halmaz két részre osztja az összes meglévőt, vagy `n` halmaz `2^n` tartományra osztja az alaphalmazt. 3 halmaz esetén 8 részre. 1. ábra. Mindegyik tartományhoz tartozik egy betű, amit itt fogok leírni:
`u = U\ \\\ (A uu B uu C) = bar(A uu B uu C)`
`a = A\ \\\ (B uu C)`
`b = B\ \\\ (C uu A)`
`c = C\ \\\ (A uu B)`
`w = (A nn B)\ \\\ C`
`x = (B nn C)\ \\\ A`
`y = (C nn A)\ \\\ B`
`z = A nn B nn C`

1.
a)
`bar A = {1; 3; 5; 7; 9; 10}`
`bar B = {2; 5; 8; 9; 10}`
`A nn B = {4; 6}`
`A uu B = {1; 2; 3; 4; 6; 7; 8}`

b)
`bar A = B`
`bar B = A`
`A nn B = {}`
`A uu B = U`

c)
`bar A = {á; é; í; ó; ú; ü; ű}`
`bar B = {a; á; é; i; í; ó; ú; ü; ű}`
`A nn B = B`
`A uu B = A`

d)
`bar A = {k; o; r}`
`bar B = {p; e; n; o; r}`
`A nn B = {é; s; z}`
`A uu B = {p; e; n; é; s; z; k}`

e)
`bar A = {1; 2; 3; 4; 6; 7; 8; 9; 11; 12; 13; ...}`
`bar B = {1; 2; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9; 11; 12; ...}`
`A nn B = B`
`A uu B = A`

4.
2. ábra
a) `bar A nn bar B = {0; 8; 9}`
b) `bar A nn B = {2; 6}`
c) `bar(A nn B) = {0; 1; 2; 6; 7; 8; 9}`
d) `bar(A uu B) = {0; 8; 9}`
e) `bar A uu bar B = {0; 2; 6; 8; 9}`
f) `A uu bar B = {0; 1; 3; 4; 5; 7; 8; 9}`
g) `A nn bar B = {}`
h) `A uu C = U`
i) `B nn C = {2; 4; 6}`
j) `bar B uu C = bar B = {0; 1; 7; 8; 9}`
k) `(A nn B) uu C = {0; 2; 3; 4; 5; 6; 8; 9}`
l) `(A uu B) nn C = B nn C = {2; 4; 6}`
m) `(bar A nn B) uu C = C`
n) `(bar A uu B) nn bar C = {}`
o) `bar(A uu B) nn bar C = {}`
p) `bar A nn bar B nn bar C = bar(A uu B) nn bar C = {}`

9.
Itt megint csak az 1. ábrát fogom használni:
u = {15 évesnél nem fiatalabb, nem szemüveges, 160 cm-nél nem magasabb tanulók}
a = {15 évesnél fiatalabb, nem szemüveges, 160 cm-nél nem magasabb tanulók}
b = {15 évesnél nem fiatalabb, szemüveges, 160 cm-nél nem magasabb tanulók}
c = {15 évesnél nem fiatalabb, nem szemüveges, 160 cm-nél magasabb tanulók}
w = {15 évesnél fiatalabb, szemüveges, 160 cm-nél nem magasabb tanulók}
x = {15 évesnél nem fiatalabb, szemüveges, 160 cm-nél magasabb tanulók}
y = {15 évesnél fiatalabb, nem szemüveges, 160 cm-nél magasabb tanulók}
z = {15 évesnél fiatalabb, szemüveges, 160 cm-nél magasabb tanulók}


1. példa
`abs U = 30`
`abs A = 15`
`abs B = 6`
`abs(A nn B) = 2`

Logikai szita:
`abs(A uu B) = abs A+abs B-abs(A nn B) = 15+6-2 = 19`

Vagyis 19-en valamelyiken tanulnak, tehát 30-19=11-en nem tanulják egyiket sem.

"Nem sok..."
Módosítva: 3 éve
0