Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek - köszi a segítséget!

Főoldal » Középiskola » Matematika
546
Egy cukrászdában 16 féle fagylalt közül lehet választani. Marika kedvencét, a málna ízű fagyit is árusítják. Mekkora annak a valószínűsége, hogy lesz a kiválasztott gombócok között málna ízű, ha Marika 3 különböző gombócot rendel véletlenszerűen, és a gombócokat kehelyben szolgálják fel?
Megköszönöm, ha magyarázatot is írtok! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha kehelyben rendeli a fagyit, mindegy, hogy milyen sorrendben kapja meg. Azaz 16 féle fagyi közül kiválaszt 3-at úgy, hogy a sorrend nem számít. 3 különböző fagyit rendel, vagyis nincs ismétlődés. Ebből következik, hogy ez ismétlés nélküli kombináció lesz.
16 elemből 3-at választ ki, vagyis az összes lehetséges eset: 16 alatt a 3 = 560.
Ebből a kedvezőtlen esetek száma (amikor nincs málna benne; vagyis 15 féléből választ ki 3-at): 15 alatt a 3=455.
A kedvező esetek száma: összes - kedvezőtlen= 105.
Annak a valószínűsége, hogy lesz benne málna:
kedvező/összes=0,1875.
0