Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek - köszi a segítséget!

Főoldal » Középiskola » Matematika
385
Határozza meg az f:[1;5] -> R, f (x)= - 1/5x+2, függvény értékkészletét!
(Csatoltam képet)
Megköszönöm, ha magyarázatot is írtok! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, függvény
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel ez egy lineáris függvény, ezért végig nő, vagy csökken, nincs benne semmi meglepetés, vagyis az értelmezési tartomány határain lesz a fv minimuma maximuma, ami meghatározza az értékkészletet.

Az értelmezési tartomány `[1; 5]`, vagyis ezeket kell behelyettesíteni a fv-be és amiket kapunk azok lesznek az értékkészlet határai:
`f(1) = -1/5*1+2 = -1/5+10/5 = 9/5 = "1,8"`

`f(5) = -1/5*5+2 = -1+2 = 1`

Vagyis az értékkészlet:
`R_f = [1; "1,8"]`
0