Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek - köszi a segítséget!

Főoldal » Középiskola » Matematika
794
Adottak a következő számok: A= 2³·3⁴·5²·7⁵ és B= 2⁴·3⁵·7²·11³. Adj meg e két szám legkisebb közös többszörösét, illetve legnagyobb közös osztóját!
Megköszönöm, ha magyarázatot is írtok! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az lkkt-hez a prím hatványkitevők kellenek a legmagasabb hatványon:
`"lkkt"(A, B) = 2^4*3^5*5^2*7^5*11^3`

Az lnko-hoz pedig csak a közös prímek kellenek, vagyis a prím hatványkitevőkből a kisebb:
`"lnko"(A, B) = 2^3*3^4*7^2`

Ha ismered a halmazokat, akkor lényegében mondhatjuk, hogy az lkkt-hez a prímek uniója, az lnko-hoz pedig a prímek metszete kell.

Szólj nyugodtan ha bármi nem világos! :)
0